Scandal de corupție la Avioane Craiova!

Scandal de corupție la Avioane Craiova!

Scandal de corupție la Avioane Craiova!

Corupția, interesele mărunte, lipsa de viziune, atributele PSD, sunt cele care țin Avioane Craiova la sol.

Avioane Craiova ar putea să aducă Doljului și Olteniei prestigiu și locuri de muncă bine plătite. O fabrică cu tradiție, care a făcut performanță, este ținută pe aparate de supraviețuire de autoritățile care nu au găsit o soluție viabilă pentru a face din Avioane Craiova un hub economic care să includă educație de specialitate, cercetare, producție de înaltă calitate. Ar fi putut să fie un furnizor puternic pe piața internațională de avioane de luptă, dar se ruinează în indiferență și corupție.

În 2013 primărița Olguța Vasilescu promitea că va face “toate demersurile posibile” pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova și că este în discuții cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a mai fost interesată să preia uzina. La presiunea sindicatelor, controlate tot de PSD prin Victor Peța, tatăl deputatei PSD Eliza Peța, o protejată a Olguței Vasilescu, proiectul a fost abandonat.

Acum Avioane Craiova este zguduită de o afacere de corupție care a ajuns până la urechile Guvernului. Mai exact un conflict de interese în care s-ar afla directorul Dragoș Sandu.

Despre ce este vorba?

Ministerul Apărării Naționale a acordat Avioane Craiova un contract de 120 de milioane de euro pentru modernizarea celor 21 de aparate IAR 99 Șoim pentru ca acestea să devină aparate școală pentru piloții de F-16. Avioane Craiova a organizat o licitație pentru modernizare la care au participat mari companii precum Lockheed Martin sau Elbit. Contractul a fost însă acordat unei firme canadiene, CMC Electronics – Esterline, care îi plătise directorului un stagiu de specializare la Universitatea din Quebec, stagiu care apare în CV-ul directorului. Directorul a fost acuzat și că a primit oferta pe emailul personal, contrar procedurii legale.

Drept urmare, Ministerul Economiei a solicitat, în regim de urgență, reprezentanților săi în Consiliul de Administrație al Avioane Craiova un punct de vedere referitor la procedura pentru programul „Super Șoim”.